Проте лікарі кажуть, що будь-яким цукром зловживати не варто

Нині на прилавках крамниць поряд з білим буряковим зявився також тростинний коричневий цукор. Виробники рекламують його як корисний, проте дієтологи певні, будь-який цукор – продукт не корисний. А тому захоплюватися ним не варто.

Найпопулярніший цукор з буряків та тростини

Буряковий цукор найпопулярніший та найдоступніший серед покупців. Чим більше він білий, тим більше очищений. Цукор жовтого відтінку або молочно-білий – менш очищений, і в ньому більше корисних речовин. Кристалики цукру повинні бути прозорими. А дійсно неякісний продукт буде сірого кольору. Це означає, що або були допущені порушення в технології його виробництва, або цукор неправильно зберігали. Про неправильне зберігання свідчать також і каламутні кристалики цукру, – каже продавець-консультант супермаркету Інга Гладій. – Тростинний цукор ввійшов у моду серед покупців відносно недавно. Попри те, що він коштує дорожче, його купують, вважаючи, що він корисніший. Та це стосується лише коричневого неочищеного цукру. Чим тростинний цукор темніше, тим більше в ньому патоки, яка надає йому особливий аромат і додатковий карамельний смак, але при цьому він менш солодкий.

Тростинний цукор буває різний

Якщо звернути увагу на такий досить новий продукт, як тростинний цукор, то слід відзначити, що він буває кількох видів, залежно від методів виготовлення.

Очищений або рафінований цукор готують за допомогою промивання пором, перетворення в сироп і фільтрування, після чого цукор перетворюється в білу красиву масу, яку випарюють і висушують.

Проте досить високо цінується в кулінарії саме тростинний нерафінований цукор. Його очищують в лагідному режимі, що дозволяє зберегти особливий присмак та властивості.

Неочищений цукор – найкорисніший, оскільки містить патоку та цілий комплекс мікроелементів, проте по калорійності перевершує звичайний білий.

Цукор згодиться й у побуті

Для видалення плям трави досить намочити забруднену тканину і посипати її цукром, через деякий час одяг просто випрати і пляма зникне.

Аби приховати маленькі кулінарні огріхи, наприклад, якщо переборщили з кількістю перцю, можна додати в страву трішки цукру і гострота зникне.

Після помолу різних спецій в кавомолці можуть залишатися запахи, позбутися яких можна пропустивши в ній цукор – він вбере запахи.

Достатньо змішати цукор-пісок із звичайною олією і розтерти суміш в забруднених мастилом руках і потім просто змити водою з милом.

Аби квіти у вазі стояли довше, у воду потрібно додати 3 столові ложки цукру і приблизно стільки ж оцту, які підживлять стебла і зупинять на якийсь час розмноження бактерій.

Перевіряємо якість цукру вдома

Перш за все купуючи цукор розгляньте уважно упаковку. Вона повинна бути тільки цілою, з неї не повинен сипатися цукровий пісок. Оскільки цукор відмінно вбирає в себе воду, цією обставиною часто користуються недобросовісні торговці. Цукор ставлять у вологе приміщення, він набирає там ваги і при покупці переплачують за воду . Щоб уникнути цього, покрутіть целофановий пакет в руках. Якщо цукор пересипається повільно, прилипаючи до стінок, то він вологий. Такий товар краще не брати.

Вдома аби перевірити якість цукру, всипте пару столових ложок цукру в склянку з чистою водою, розмішайте. Якісний цукор повністю розчиниться, осаду в склянці не повинно бути.

Також можна змішати 2 ложки цукру і 1 ложку води, закип’ятити. Якщо цукор зникає за лічені хвилини, перетворюючись спочатку в патоку, а потім в карамель – то в ньому домішок немає. Якщо вода стала каламутною або білою незрозумілою консистенції, то цукор – неякісний, або навіть з домішками.

Перевірити якість тростинного коричневого цукру можна так: розчиніть його у воді і капніть туди йод. Якщо цукор хороший, вода повинна посиніти.

Поділитися у соц. мережах

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki
Share to Yandex